Koirahommia

 Uusi elämä yrittäjänä

Toiminimi Vuokko Liimatta on ollut olemassa jo pitkään. Se on kulkenut normaalin päivätyön rinnalla. Monesti mietin, millaista olisi olla pelkästään yrittäjä. Sen haluan jo alkuun sanoa, että en uneksi rikkauksista, hienoista autoista, upeasta talosta tai pulleasta pankkitilistä. Haluan tehdä jotain, mikä tuntuu henkisesti palkitsevalta. Maailma pyörii kuitenkin rahalla ja sen verran yritän tienata, että pärjään koirineni. Lisätienistinä pidän kesällä kahvilaa Pihlajakoskella ja teen muitakin satunnaisia keikkaluontoisia työhommia.

Bilbo nauttii 
Päätyökseni teen turistihommia koirieni kanssa alihankintana isommalle yritykselle. Olen Raitolassa nyt neljättä kautta. Olen tykännyt olla täällä. Kausi kestää normaaliolosuhteissa marraskuulta huhtikuulle riippuen kelitilanteesta. Ajan ns. kyyditysohjelmia, jossa asiakkaat istuu isossa reessä ja minä ajan valjakkoa. Ura on hieman alle kilometrin ja sitä ajetaan jopa 30-40 kierrosta sesonkipäivinä. Työ kuulostaa kovin yksitoikkoiselta, mutta koirat ovat lähdössä innoissaan töihin joka aamu. Aina, kun ryhmä on ajettu, koiria saa käydä silittelemässä ja ottamassa kuvia. Suurin osa koiristani ottaa ilon irti huomiosta, osa taas ei perusta rapsutteluista. Ajelun jälkeen vietetään info-tuokio kodassa kuumaa mehua ja piparia nauttien. Viime kaudella lauman seniori, Bilbo sai tulla mukaan kotaan rapsuteltavaksi. Se on ihan loistava kotakoira rauhallisen luonteensa takia. Myös lapset uskaltavat silitellä sitä. Ohjelmat painottuvat joulusesonkiin, minkä jälkeen voidaan käydä ajelemassa pidemmillä urilla.


PR-hommia


Kakkaa 💩💩💩
Työnä se ei ole pelkkää koirien rapsuttelua ja huviajelua. Kyllä se on ihan rehellistä työtä.

Aamu alkaa juotolla. Koirille annetaan 1-1,5 litraa lämmintä vettä, mihin on sekoitettu koiranruokaa mausteeksi. Tämän nesteytyksen jälkeen odotellaan tunnista pariin tuntiin ennen ensimmäisen ryhmän saapumista. Siinä välissä syön yleensä oman aamupalan. Aamun rutiineihin kuuluu lisäksi tarhojen siivous. Tarhoja kiertäessä on hyvä tarkkailla koirien käytöstä, mistä voi päätellä paljon. Hoidan itse koirani ja tunnen jokaisen läpikotaisin. Jokainen pienikin käytöksen muutos tulee huomattua koirien kanssa touhutessa.
Kasaan valjakon valmiiksi odottamaan ensimmäistä ryhmää. Koirat ovat tapaeläimiä. Pyrin tekemään asiat aina samalla tavalla, jolloin ne tietävät, mitä tulee tapahtumaan. Usein ryhmän odottaminen sujuu suhteellisen rauhallisesti, mutta kun ryhmä tulee näkyviin, on koiria turha enää rauhoitella. Ne haluavat liikkeelle. Mikäli ryhmiä tulee useita, saavat koirat ryhmien välillä snäksit eli pienet, rasvaiset lihapalat. Viimeisen ryhmän lähdettyä, koirat palaavat tarhoihinsa ja ne ruokitaan. Sen jälkeen on aika ruokkia itsensä.

Huskyille ruoka maistuu

Tavoitteena on, että pysytään aikataulussa ja että jokainen asiakas lähtee paikalta tyytyväisenä kokemaansa. Työ ei siis ole pelkkää huvittelua koirien kanssa. Välillä keli saattaa tuoda lisähaastetta. Kovassa pakkasessa asiakkaat palelee ja plussakeleillä koirilla on kuuma. Olen vastuussa asiakkaista sekä koiristani. Vaihtamalla koiria valjakkoon ryhmien välissä voi jakaa kilometrejä koirat huomioiden. Vanhat ja nuoret juoksevat yleensä vähemmän kuin aikuiset. Koirat ja niiden suorituskyky pitää tuntea. Etenkin nuoret koirat pitää ottaa pois valjakosta ennen kuin ne väsyvät. Se vaatii koirien tuntemusta.
Tästä työstä pitäisi saada valtaosa vuoden tienisteistä. Ajamani ohjelmat vähenevät kevättalvea kohti mennessä ja loppuvuoden ajan tulojen loputtua, menot jatkuvat. Koirat syövät edelleen ja niitä tarvitsee tarvittaessa käyttää eläinlääkärissä. Tarhat, kopit ym. välineet tarvitsevat korjausta ja uusimista. Sen lisäksi koiria on liikutettava kesälläkin, vaikkei vetohommia voikaan lämpötilojen vuoksi tehdä. Syksyllä alkaa varsinainen treenaaminen tulevaa kautta varten. Lisäksi tulevat kaikki yrityksen kulut. Ensin pitää maksaa arvonlisävero pois laskutettavasta tulosta, sitten varsinaiset verot. Yrittäjän eläkevakuutuskin erääntyy kerran kuussa. Myös vakuutusyhtiö muistuttaa laskuilla lähes kuukausittain. Pitkin somea on saanut lukea kommentteja Lapin ohjelmapalveluiden ylihinnoittelusta. Kyllä ne hinnat on asettuneet sellaiselle tasolle, että niillä pärjää normaalivuotena. Ei näillä hommilla rikastu. Isoissa safarikenneleissä henkilöstökulut syövät tulosta koko ajan ja kaluston kunnossapito vaatii enemmän kuin pienessä yrityksessä ym.


Kaikesta huolimatta koen tehneeni oikean ratkaisun. Pidän työstäni koirien ja asiakkaiden kanssa. Uskon, että ensi kausi palauttaa tilannetta lähemmäs normaalia. Koirat ovat minulle työkavereita ja lemmikkejä. Melkein kaikki ovat syntyneet omassa kennelissäni ja myös lähtevät ajasta ikuisuuteen joku päivä. Siitä kuitenkin joku toinen kerta.Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

KAUSI 2020 - 2021

Neuloosi

Kummiksi Lapinvuokon siperianhuskylle?