Pohdintaa matkailun tilanteesta

YKSINKERTAISEN IHMISEN PÄHKÄILYÄ MAAILMANMENOSTA

Luin matkailun tutkijan, Soile Veijolan kirjoituksen matkailun tulevaisuudesta. Se alkaa seuraavilla lauseilla: ”Vähemmän koneita, enemmän lihasvoimaa ja eläimiä: lapinlehmiä, poroja ja suomenhevosia. Perinnerakentamista ja paikallisesta kulttuurista ammentamista. Tässä lääkkeitä koronan runtelemalle Lapin matkailulle, joka on kriisin jälkeen uuden edessä.”

Jännä, miten eri tavoilla ihmiset ajattelevat asioista. Asiantuntijoita Lapin matkailun suhteen tuntuu olevan joka lähtöön. Olen sen verran asiaa nähnyt ruohonjuuritasolta, että minun on vaikea ymmärtää, miten esim lapinlehmää voisi hyödyntää matkailussa.

Voi kun maailma pyörisi kauniiden ajatusten voimalla. Ikävä kyllä ihminen on keksinyt sellaisen asian kuin raha. Tällä vanhalla keksinnöllä pyöritetään paljon hyvää yhteiskunnassa, kuten esim terveydenhuolto. Meillä on eläkejärjestelmä, työttömyysturva, ilmainen koulutus ja mahdollisuus monenlaisiin tukiin elämän vaikeissa tilanteissa. Kirjastosta voi hakea luettavaa ilmaiseksi, nuorisolle järjestetään toimintaa ym. Näitä ja monia muita palveluita ollaan totuttu pitämään itsestäänselvyyksinä. Olisi hienoa, jos tämä kaikki pyörisi hyvällä tahdolla. Näin vain ei ole. Ikävä fakta on se, että raha mahdollistaa nämä asiat.

Korona pysäytti monien yritysten toiminnan. Monet alat kokonaisuudessaan kärsivät todella paljon tilanteesta. Uutisissa kerrottiin taannoin, miten monet pörssiyhtiöt tekivät kaikesta huolimatta hyvän tuloksen. Yritykset olivat sopeuttaneet toimintansa pandemiatilanteeseen ja näin mahdollisuus hyvään tulokseen taattiin. Kuinka monelle tulee mieleen ne kaikki sopeuttamistoimina lomautetut/irtisanotut työntekijät ja heidän perheensä? Työmarkkinatuen piirissä on nyt valtavasti ihmisiä. Ei nekään rahat taivaasta tipahda.

Täältä ruohonjuuritasolta katsottuna tuntuu kohtuuttomalta, että syyttävä sormi osoittaa jo koronasta kärsineeseen alaan, matkailuun. Nytkö on aika ajaa alas matkailu, joka on tuottanut Suomelle miljardeja euroja? Ei varmasti suomenhevoset tai lapinlehmät pelasta tilannetta, vaikka kuinka upeita eläimiä ovatkin. Moottorikelkat ovat kehittyneet käryävistä kaksitahtikoneista puhtaammin käyviin nelitahtisiin. Kehitys kehittyy ja ensimmäiset sähkökelkat ovat todellisuutta ja varmasti ne myös lisääntyvät jatkossa.

Eläinohjelmapalvelut ovat olleet suosittuja turistien keskuudessa. Suomalaiset eivät niitä halua käyttää. Edelleenkin se husky ja poro kakkaa ihan biohajoavaa tavaraa. Monet ruokana käytetyt lihat ovat ruokateollisuuden "jätteistä" tehtyjä. Mielestäni nämä ohjelmapalvelut eivät kuluta luontoa paljoakaan.

Se, mitä tällä vuodatuksella haluan sanoa, on se, että miksi ei annettaisi matkailulle nyt toimintamahdollisuuksia niin, että se tuottaisi valtiolle taas niitä euroja verojen ja välillisten palveluiden tulojen muodossa? Se parantaisi työllisyyttä ja tarve tuen maksamiseen vähenisi. Se vaikuttaisi myös kotitalouksien mahdollisuuksiin ostaa (toivottavasti mahdollisimman paljon) kotimaisia tuotteita.

Jos nyt lähdetään voimakkaasti ajamaan alas matkailua, sillä on valtavat vaikutukset tulevaisuuteen. Valtio ottaa tällä hetkellä miljardeja euroja lainaa. Tavalliselle ihmiselle se on kaukainen huoli. Pääasia, että itsellä menee hyvin ja että palvelut pelaa. Näin ei voida kuitenkaan jatkaa loputtomiin. Näkisin, että kun tämä pandemia on ohi, kaikkien suomalaisten pitäisi omalta osaltaan lähteä talkoisiin nostamaan maata jälleen jaloilleen. Matkailubisnes tekisi sen varmasti mielellään omalta osaltaan.

En vähättele ilmastonmuutosta ja siihen on jatkossa kiinnitettävä enemmän huomiota. Tämä tilanne varmaan herättää ajatuksia siihen suuntaan. Annetaan matkailulle aikaa kehittää palveluitaan rauhassa vähäpäästöisempään suuntaan. Ikävä kyllä niitä lentokoneita tarvitaan tai sitten ala kutistuu murto-osaan. Suomalainen asiakas ei tule ikinä paikkaamaan ulkomaista turismia. Se on tällä kaudella nähty.

Matkailuyritykset tarvitsevat nyt tukea, että toimintaa pystytään jatkamaan tulevina vuosina. Talvisesonkiin nojaavat yritykset ovat vielä pääsääntöisesti jääneet valtiontukien ulkopuolelle. Jos näin jatkuu, jäävät ne tarpeelliset maan taloutta elvyttävät eurot saamatta jatkossakin.

Asia kerrallaan. Ei tätä tilannetta lapinlehmillä ja perinnerakentamisella paranneta. Ikävä kyllä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

KAUSI 2020 - 2021

Kummiksi Lapinvuokon siperianhuskylle?